Eigen activiteiten

Een jaarvergadering is geen nieuwjaarsreceptie – enkel voor leden

Tijdens de jaarvergadering blikt het bestuur terug en brengt huidig penningmeester Marc Orens de inkomsten en uitgaven in beeld. De aanwezigen stellen wel eens kritische vragen, maar enkel in het belang van de vereniging. Naast een hapje en een drankje, staan er ook enkel marskes door de muzikanten op het programma.

FOTO: 14-teeruitstap-2012_Ronny

BIJSCHRIFT: Aankomst aan de Volle Ton in 2012 (foto: Ronny Janssens)

En een teerfeest, dat duurt twee dagen – enkel voor leden

Eind januari zet KFVZ het nieuwe jaar dan weer dubbel feestelijk in: op zaterdagavond een teerfeest (spreek uit: ‘teirfeest’), en op zondag een teeruitstap. Het feest start met een driegangenmenu, en daarna is de dansvloer open. Afsluiten gebeurt met samenzang, in de kring. De dag nadien gaan muzikanten met aanhang de straat op met marsen als ‘Albula’, ‘Longstreet Dixie’ of ‘Merksem Mars’. Zo bezoeken ze een viertal café’s waar ‘rond den biljart’ en ook wel eens ‘uit de klak’ (zonder partituur) vrolijke deuntjes als ‘Tanz Mariechen’ of ‘Bal in de straat’ geblazen worden. Er is niet alleen muziek, maar ook zang: “O goeje god waar mag ze wezen, …”. In ‘t donker keert de groep terug aan het lokaal waar een berg pistolets en kannen vol koffie en thee op hen wacht.

FOTO: 14-teeruitstap-spreeuw-2014_Pieter

BIJSCHRIFT: Rond den biljart in de Spreeuw in 2014

Halfvastenuitstap, da’s niet om te vasten – enkel voor leden

Halfvasten valt steeds een week voor het keizerschap. Gelijkt op de teeruitstap, maar dan in tenue: rode halfvastenkielen, zwarte broek en  halvastensjaaltje. Het is dan langer licht en vaak beter weer, wat het leven toch wat aangenamer maakt. Nog vergeten: bij aankomst aan elk café maakt het gevolg een rondedans rond de muzikanten. En… ‘geen klank zonder drank’, maar er zijn ook muzikanten die vooral watertjes of cola-light drinken.

FOTOREEKS: 14-A-halfvastenuitstap-rond-60, 14-B-halfvasten-1978, 14-C-geknielde-foto-halfvasten-begin-90_Jos, 14-D-halfvasten-2017_Pieter

BIJSCHRIFT: Vroeger was er voor elke halfvastenuitstap een ander kostuum: rond 1960, 1978, begin jaren 90 en 2017

Concertavonden zijn het muzikale hoogtepunt van ‘t jaar – iedereen welkom

Tijdens de twee jaarconcerten brengen we een 14-tal muziekstukken voor de honderden gasten die het fanfarelokaal op vrijdag- en zondagavond doen vollopen. Wie een eerste keer komt luisteren, is aangenaam verrast door de grote variatie aan muziekstukken: filmmuziek, klassiek, popdeuntjes, swingende jazz, statige marsen en ingetogen hymnes. KFVZ heeft een groot, trouw en grotendeels aandachtig publiek. De jongste muzikanten krijgen tijdens de pauze het podium even voor zich en tonen wat ze al waard zijn. Ingrid Cloots verzorgt al jaren met veel enthousiasme de presentatie van deze muzikale avonden. De bindteksten vol interessante weetjes en grappen zijn van de hand van Hubert Sleymer.

FOTO: 15-laatste-concert-martinushoeve-1977

BIJSCHRIFT: Laatste concert in de Martinushoeve in 1977

Zomerfeesten, werk en verbroedering – iedereen welkom

Voor de zomerfeesten steekt iedereen een tandje bij: opstellen en inrichten van de tent, tappen, bedienen, smeren, bakken, lotjes verkopen, kuisen, … Op vrijdag een wisselende activiteit, van bigband tot bingo. En op zaterdag en zondag ontvangt de fanfare bevriende verenigingen. Muziek, eten, drinken, eendjes- en ballenkraam voor de kindjes, … afsluiten met een topbrassband. Dat zijn de ingrediënten voor een fijn verbroederingsweekend. De inkom is gratis, iedereen is welkom! En op maandag afbraak, grote kuis, en samen stoofvlees met frietjes eten.

FOTO: 15-zomerfeesten-2017-volle-tent_Pieter

BIJSCHRIFT: Veel muziekliefhebbers tijdens de zomerfeesten 2017

 

FOTO: 15-zomerfeesten-swadolala_Hubert

BIJSCHRIFT: Swa, Imelda, Rina en Hubert met hun eendjes

Feestrepetitie zet werkers en muzikanten in de bloemetjes – enkel voor leden

De vele mensen die voor en achter de schermen meehelpen, zijn te gast op een privé-repetitie, en een gratis etentje. En de muzikanten met weinig gemiste repetities, of een lange staat van dienst worden gehuldigd. Sinds enkele jaren kookte de dirigent met zijn hulpkoks de maaltijd bijeen. Na het eten spelen de muzikanten enkele marskes of fragmenten van de nieuwe muziekstukken.

Gezellig samenzijn, en gezellig kuisen – enkel voor leden

Tijdens deze feestavond is er een driegangenmenu, feestelijke muziek, en afsluitende samenzang in de kring met ‘Verbroedering’, ‘Waar kunnen wij nog beter zijn’ en ‘Goeienacht tot morgen’… Speciaal is de aanduiding van de ‘burgemeester’ van de fanfare. Deze mag de dans openen en een jaar lang de sjerp dragen. Tijdens de grote schoonmaak die op maandag begint, zijn er aanzienlijk minder aanwezigen dan tijdens het gezellig samenzijn… nochtans is samen kuisen ook plezant.

Quiz met muziek in – iedereen welkom

In een piekfijn lokaal staat er op elke beschikbare plek een tafeltje met vier stoelen rond: de jaarlijkse fanfarequiz, met een goede mix van moeilijk en makkelijk, denken en proeven, én een muzikale rode draad verzorgd door de dirigent en enkele muzikanten.

Sintfeest met muziek – enkel voor leden

De fanfare, gevolgd door zoveel mogelijk leden (ouders en kinderen) vertrekt met muziek aan het lokaal naar een café om daar de Sint op te wachten. Als hij toekomt zingen, blazen en trommelen we de gekende liedjes. Tegenwoordig ment muzikant Rob De Vree de koets waarmee Sinterklaas voorafgegaan door muzikanten en kinderen naar het lokaal rijdt. Daar volgt een wervelende mix van pannenkoeken, pakjes voor alle ‘kinderen’ jonger dan 13, persoonlijke onthullingen, optredens door jonge muzikanten, …

FOTO: 15-sint-podium-2015

BIJSCHRIFT: Een liedje voor de Sint