Op verplaatsing

De Verbroedering is nauw vervlochten met het dorp Zandvliet. We nemen dan ook volop deel aan het lokale activiteiten. Maar op uitnodiging van (muziek)verenigingen buiten het dorp stappen we ook regelmatig op de bus.

Carnaval en sfeer bij Noordland

De carnavalstoet van basisschool Noordland zou geen stoet zijn zonder onze muzikanten

De kinderen kijken ieder jaar uit naar deze zotte optocht. In onze carnavalskiel spelen wij muziek waarvan iedereen in een echte feeststemming geraakt. Het brengt veel toeschouwers op straat waardoor de verbondenheid tussen school, familie, fanfare en bewoners ieder jaar groeit. Dat doet ons deugd!

FOTO: 18-carnaval-Noordland-2015_Pieter

BIJSCHRIFT: Geen stoet zonder muziek in 2015

Vrolijke aanwezigheid op het keizerschap

Op dé hoogdag van de Polder mag de Verbroedering, in halfvastentenue, niet ontbreken. Eerst is er de stoet met alle ganzenrijdersmaatschappijen en een aantal muziekverenigingen. Daarna maken we muziek aan enkele café’s tot het duidelijk wordt dat het ganzenrijden zijn laatste fase ingaat. De fanfare zoekt dan een plaatsje dicht bij de galg. En als een Zandvlietse ganzenrijdersvereniging met een keizer naar huis komt, ondersteunt de fanfare heel graag de feestelijkheden met vrolijke deuntjes ‘uit de klak’.

FOTO: 18-keizerschap-Stabroek-2015_Pieter

BIJSCHRIFT: Deelname aan de stoet van het keizerschap in Stabroek 2015

FOTO: 18-keizerschap-Zandvliet-vlag-Jos-Ameye-begin-80_Hubert

BIJSCHRIFT: Stoet Keizerschap in Zandvliet, begin jaren 80

Een bijzonder publiek, een bijzonder programma

Het laatste optreden voor de vakantie is steeds in het Woonzorgcentrum Monnikenhof te Berendrecht: bij goed weer in de mooie tuin, bij slecht weer binnen in de voormalige kapel, nu cafetaria. Voor de oudste inwoners van het district, waaronder ook oud-muzikanten, is er een aangepast programma met meezingers zoals ‘Daar bij die molen’ en ‘De lichtjes van de Schelde’. Ook de walskes krijgen altijd grote bijval.

FOTO: 18-Monnikenhof-2017_Pieter

BIJSCHRIFT: Een dankbaar publiek in het Monnikenhof in 2017

Zomer van Zandvliet

Elk jaar in augustus onderbreken de muzikanten hun vakantie. Sinds de allereerste editie van Muziek in de Wijk klinkt tussen de exotische deelnemers ook de fanfaremuziek van KFVZ, meestal op de Botermarkt in Zandvliet.

 

Kinderen baas in de fanfare

De jeugd van ons district kan jaarlijks meedoen aan de Roefeldag: de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van bedrijven, winkels en verenigingen. In ons lokaal komen de kinderen kennis maken met de verschillende muziekinstrumenten. Sommigen zetten zo de eerste stap naar onze vereniging. Met veel dank aan Patricia en Christine van het Roefelteam en Hubert en Marcel voor het musiceren met de kinderen.

De fanfare kan ook ingetogen zijn

Op 11 november, herdenking Wapenstilstand, houden we de traditie in ere om in mars naar het monument bij de Sint-Gertrudiskerk te stappen. We luisteren daar samen met een handvol oud-strijders, Belgische soldaten en dorpsbewoners ingetogen naar de toespraak van de districtsburgemeester. Daarna spelen we samen met de Vooruit de Vlaamse Leeuw en de Brabançonne. Nadien eten we met de fanfareleden een koffiekoek en een pistolet in ons lokaal.

Kerstsfeeravond

Ieder jaar organiseert ons dorpsschooltje Noordland een kerstsfeeravond met een lichtjeswandeling. We lopen dan, met een groepje muzikanten, van de ene straathoek naar de andere. Zo klinkt er heel de tijd kerstmuziek door de straten van Zandvliet, en dragen we bij aan een vredevolle en gezellige sfeer.

Kerstconcert met Vlaamse sterren

Op uitnodiging van vrijetijdscentrum De Schelde speelt de fanfare elk jaar in een volle kerk als voorprogramma van een Vlaams artiest: Free Souffriau, Barbara Deckx, Geena Lisa , Udo, …. In 2017 waren Scala & Kolacny Brothers aan de beurt. Aansluitend is er ons gezellig kerstmarktje met gluhwein, boterhammen met spek, pannenkoeken, jenever, … en live-muziek door enkele van onze muzikanten.

FOTO: 19-kerstconcert-2014_Pieter

BIJSCHRIFT: Nog even stemmen voor het kerstconcert in de Sint-Gertrudiskerk

Verbroederen van Zandvliet tot Rupelmonde

Van september tot november spelen we op de muziekfeesten van bevriende verenigingen. Daar brengen we dan een selectie uit ons jaarconcert. Vaste afspraken zijn de feesten van Socialistische Harmonie Vooruit Zandvliet, Fanfare Willen is Kunnen Berendrecht, Fanfare Vermaak en Kunst Lille, fanfare Door Eigen Kracht in Deurne en Brassband Strijd naar ’t Recht Rupelmonde. Het bestuur legt vaak een bus in zodat muzikanten en leden-supporters zich veilig kunnen verplaatsen. Wij maken er ook een goede gewoonte van om minstens één uur voor én na ons eigen optreden aanwezig te zijn. Da’s een mooie vorm van respect voor de muzikanten die voor én na ons op het podium zitten.

En van Brussel tot Antwerpen

In 2010 speelden we op de Grote Markt in Brussel, op vraag van het Koninklijk Muziekverbond van België, en in 2012 in Bokrijk om het 10-jarig bestaan van Vlamo (Vlaamse amateurmuziekorganisatie) mee te vieren. Op 3 mei 2014 speelden muzikanten in heel Vlaanderen de Last Post, en ook Livien, Christel en Leo waren van de partij. En in 2016 nodigde Fameus ons uit voor een optreden aan het MAS, en dit onder een stralende zon.

FOTO: 19-Bokrijk-trombones-2012

BIJSCHRIFT: Onze trombonesectie in Bokrijk

FOTO: 19-Brussel-2010

BIJSCHRIFT: Op de Brusselse Grote Markt

FOTO: 19-Last-Post-2014_Pieter

BIJSCHRIFT:

FOTO: 19-MAS-2015

BIJSCHRIFT: