Muziekleraar Hubert

De inspirerende missie van Hubert

De muziekopleiding van de fanfare ligt momenteel helemaal in handen van Hubert Sleymer. Hij entertaint, inspireert en geeft vooral ook les aan de nieuwe muzikanten.

Hubert heeft zelf ook muziek geleerd bij de Verbroedering: “Ik was 9 jaar toen ik mijn eerste les notenleer kreeg van ‘Sooi van Jappe van den Bareel’, Sooi Hendrickx. Op mijn 17 ben ik dan aan het Conservatorium in Antwerpen begonnen voor notenleer, trompet en pianobegeleiding. Ik kreeg er les van onder andere Theo Mertens en Jean Pière Biesemans. Nadien ging ik naar de Jazzschool van Freddy Sunder en ook naar verschillende muziekscholen. Momenteel volg ik nog les bij de Jazzklas van Carlo Mertens.”

Sinds 1969 geeft Hubert les. Hij nam dit toen over van Sooi Hendrickx. Er waren ook pauzes, zoals de jaren dat hij voorzitter van de vereniging was. Hij leert alle koperinstrumenten en percussie aan. Over zijn eerste leerling moet hij niet lang nadenken: “Dat was Marc Orens. Hij is nog altijd een van de steunpilaren van onze vereniging. Hij neemt al jaren een bestuursfunctie op en is de trekker bij de alto’s.”

Momenteel zijn er bijna 30 leerlingen, die individueel of in groep les krijgen. Sommigen zijn nog maar net begonnen met notenleer en een instrument. Anderen nemen al deel aan de repetities en krijgen nog extra lessen om hun partituur aan te leren. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag is Hubert van na schooltijd tot 20 uur in ons lokaal. Da’s zo goed als een halftijdse job.

Op de vraag hoeveel muzikanten hij opgeleid heeft, is het bescheiden antwoord: “Dat heb ik niet bijgehouden, over de 100”. We (redactie) vermoeden dat dit er meer dan 200 geweest zijn…

FOTO: 20_hubert-dankbare-oud-leerlingen-2016

BIJSCHRIFT: Dankbare oud-leerlingen in 2016

Hoe hij het juist aanpakt: “Ik heb zelf verschillende muziekleraars gehad. Daar heb ik wel wat van opgestoken. Maar ik probeer vooral te zorgen dat de leerlingen het plezant vinden, dat ze goesting hebben om hun les te leren en dit elke week opnieuw.  En ik doe het gewoon graag. Ik haal er zelf ook veel voldoening uit. Anders hou je dat niet vol.”

Momenteel gebruikt hij het lesboek ‘Easy steps’. Bij het boek is een cd met eenvoudige bekende melodieën: “Op die manier leer je naar muziek luisteren, noten lezen en noten spelen. En dan ben je, als je goed blijft oefenen, al na enkele lessen vertrokken. Dat geeft elke beginner voldoening en moed. Als je echt helemaal van nul begint, dan duurt het drie jaar vooraleer je kan meespelen aan de grote pupiter (repetitie). Maar combineer je de muziekles met muziekschool, of heb je al ervaring, dan gaat dit veel sneller.”

Vanaf je 10 jaar kan je met muzieklessen starten. Maar er staat eigenlijk geen leeftijd op. Hubert heeft ook al een gepensioneerde opgeleid en merkt op dat: “20-ers en 30-ers vaak gemotiveerder zijn om hun lessen thuis te oefenen.”

We hopen dat Hubert nog vele jaren die gedreven muziekleraar van onze fanfare kan blijven!

FOTO: 20_hubert-leerlingen-concertfoto-2017

BIJSCHRIFT: Leerlingen tijdens pauze concert in 2017

Personalia:
  • Geboren in 1952
  • 5 jaar voorzitter, sinds 1969 lesgever (met enkele pauzes)
  • instrumenten: trompet, trombone (introduceerde de schuiftrombone bij KFVZ), tuba, basgitaar (maar dat laatste niet bij KFVZ)

FOTO: 21_100-jaar-jonge-muzikanten_Fons

BIJSCHRIFT: Jonge muzikanten in 1968

-> Goesting gekregen? De lessen en het gebruik van de muziekinstrumenten zijn gratis!  Contacteer Hubert via tel. 03 568 86 45 of hubert.sleymer@telenet.be