Voorzitter Marcel

Marcel Zoons, voorzitter met hart en ziel

Onze voorzitter Marcel Zoons wilde al op jonge leeftijd muzikant worden. Een nonkel speelde trompet bij ‘Ons Vermaak’ in Voorshoven. En toen hij 7 of 8 jaar oud was, ging hij dan samen met de neefjes en de oudere broer naar de muziekschool. Hij kreeg ook les van de lokale ‘Hubert’ van de fanfare. Vanaf het tweede jaar muziekschool kreeg hij een instrument: eerst cornet en dan bugel. In vier jaar tijd klom de gedreven jonge muzikant dan op van derde bugel naar solo-bugel. Op 25-jarige leeftijd verhuisde Marcel van Limburg naar het Antwerpse. Eerst speelde hij trompet bij het harmonie-orkest van Edegem, omdat ze dat instrument het meeste nodig hadden. En op z’n 29 jaar kwam hij eindelijk thuis in Zandvliet.

FOTO: 13-voorshoven-ons-vermaak-sint-jozefsfanfare-25-jaar-1977

BIJSCHRIFT: Waar het allemaal begon

Een vraag aan een buurman naar ‘de beste fanfare’ bracht hem vanzelfsprekend bij de Verbroedering. “Ik ben dan eens naar de repetitie gaan luisteren, en tijdens de pauze stuurde de dirigent me naar huis… om mijn instrument te halen en het tweede deel al mee te spelen.”, herinnert Marcel zich. Na enige tijd nam Marcel de trompet van de te vroeg overleden Guido Paenen over.

De muzikant werd nadien ook voorzitter: ”Gilbert nam ontslag als voorzitter en bestuurslid, en  toen ben ik in het bestuur gekomen en heeft Hubert voor een periode van 5 jaar het voorzitterschap opgenomen. Na die periode heeft het bestuur mij voorgedragen als voorzitter. Ik ben niet iemand die perse in de schijnwerpers wil staan, maar wil deze verenigingen graag goed laten draaien. In de praktijk valt dat reuzegoed mee, vooral vergaderingen aansturen en af en toe eens een ‘lastig jobke’.” Door zijn verantwoordelijkheid bij activiteiten is hij nooit 100% ontspannen. Hij hoopt ook op versterking van het bestuur, want velen zijn er al 20-30 jaar aan de slag.

FOTO: 13-Marcel-concert-2017

BIJSCHRIFT: Dankwoordje van de voorzitter tijdens de concertavonden 2017

Gevraagd naar zijn mooiste fanfaremomenten antwoordt Marcel: ”De grote groep jeugdige muzikanten bij de concerten en de Sint vind ik steeds een emotioneel moment.” En ook in de familie is de fanfareliefde groot: dochter Marlies heeft meegespeeld, en Eline blaast alto (en hopelijk nog heel lang). Vrouw Christine is ‘wat minder muzikaal’, maar is wel erg betrokken bij de vereniging. Ook zij is vanaf het begin erg goed ontvangen.

Onze voorzitter heeft een brede muzieksmaak en is ook in het zangkoor. Het bijzondere aan zelf een instrument bespelen, vindt hij de heel andere manier van aanvoelen en ervaren als je naar een muziekstuk luistert. Naast de fanfare doet hij ook graag dingen samen met het gezin, en houdt hij van z’n werk!

FOTO: 13-Marcel-teeruitstap-2016_Pieter

BIJSCHRIFT: Naast voorzitter, vooral muzikant

Het mooiste aan onze vereniging is volgens Marcel: ”De samenhang van muzikanten en niet-muzikanten, het voor elkaar in de bres springen. Het aantal schouders krimpt, maar iedereen doet het met hart en ziel!”

Personalia:
  • Geboren in 1966
  • 20 jaar bestuurslid, voorzitter sinds 2003
  • instrumenten: cornet, bugel, trompet (gelukkig geen sax, want dan zou hij niet kunnen meedoen)