Dirigent Rudi

Onze dirigent is één en al muziek

Onze dirigent, Rudi Versweyveld, wilde al van jongs af aan muzikant worden: “Op mijn 5 jaar ben ik met trompet en slagwerk begonnen”. Hij ging dan ook heel snel bij het trommelkorps van de fanfare ‘Door eigen kracht’ in Deurne waar zijn vader toen dirigent was (uiteindelijk 33 jaar!). Vanaf 8 jaar kwam dan de muziekschool in Merksem voor notenleer, slagwerk en trompet. In Deurne speelde hij later ook nog bugel. Daarna volgenden Wijnegem, Ranst, Wommelgem, verschillende topbrassbands, Young ambassadors (Engeland), Jeugd en muziek Antwerpen, …

Hoe hij in Zandvliet terecht gekomen is: “Ik kende de Verbroedering van te komen spelen tijdens de ‘verbroederingsfeesten’ en daar heb ik Patricia (Hendrickx) leren kennen. Vrij snel daarna, rond 1991 werd ik er muzikant. En in 1993 zijn we getrouwd en naar hier verhuisd.”

FOTO: 22_rudi_concert-2016

BIJSCHRIFT: Een tevreden dirigent bij de concertavonden in 2016

Dirigent worden was oorspronkelijk geen ambitie: “Het had me nooit veel gezegd. Maar dan ben ik eens ingesprongen in Wommelgem, en nadien heb ik bij ‘Willen is kunnen’ een paar maanden de zieke dirigent vervangen en ook het jaarconcert gedirigeerd.” Intussen was hij bij de Verbroedering al een zevental jaar onder dirigent Marcel Valgaeren aan het meespelen. En toen die het dirigeerstokje eind 1997 doorgaf, heeft Rudi dit aangenomen. Hij heeft er geen opleiding voor gevolgd, vooral veel geleerd door aandacht voor verschillende dirigenten en zelfstudie.

Zijn mooiste fanfaremoment als muzikant is de Engelandreis, te kunnen spelen in de heimat van de brassbands. En daar de Verbroedering met de Brittania Airways Brass, een gezamenlijk concert van de 2 brassbands op 1 podium. Als dirigent vindt hij ‘Windows of the world’ nog altijd een hoogtepunt: “Een moeilijk stuk, maar door onze muzikanten heel goed gebracht. Daar wordt nu nog over gesproken.” Andere hoogtepunten zijn de ‘Nacht van de dirigenten’, het Theo Mertens Combo, onze jaarlijkse zomerfeesten, … Hij vindt ook het familiale bij de Verbroedering heel tof, en het feit dat hij met de uitstappen met de muzikanten kan meespelen, mee op straat lopen, …

FOTO: 22-Engeland-optocht_Hubert

BIJSCHRIFT: De Verbroedering goes marching in

Het muzikale zit bij de familie Versweyveld in de genen. Er was zelfs een familiefanfare Versweyveld met 35 muzikanten: de vader van Rudi en zijn nonkels, de kinderen daarvan en ook nog enkele kleinkinderen. Maar wat Rudi het meeste plezier doet, is dat zijn vader ook nog enkele jaren meegespeeld heeft bij de Verbroedering (de rollen omgekeerd), en dat het hele gezin trouw aanwezig is op de repetitie: vrouw Patricia en dochter Lynn spelen bugel.

KFVZ brengt op concerten meestal een mix van muziekstijlen: van typisch brassbandrepertoire, over filmmuziek en klassiek, tot jazz en pop, zo dat het interessant blijft voor publiek én muzikanten. Voor de samenstelling van het programma zal Rudi heel veel luisteren en opzoeken. Muzikanten mogen ook zelf nieuwe muziekstukken voorstellen, maar de eindbeslissing ligt natuurlijk bij de dirigent. Een nieuw stuk instuderen doet hij door enerzijds het ritmisch te leren kennen bij het lezen van de partituur, en anderzijds door naar andere uitvoeringen te luisteren. Tijdens de repetities leert hij de stukken dan ook in detail verder kennen.

FOTO: 23_Rudi-repetitie-2012_Ronny

Bijschrift: Rudi tijdens een repetitie in 2012

Of het leven van een dirigent wel gezond is: “Als dirigent heb ik meer stress dan als muzikant, want je hebt niet alles in de hand. Ook is er het avondleven, en da’s met al zijn verlokkingen niet altijd gezond…’

Rudi vindt dat de Verbroedering een sterke ruggegraat heeft, met een sterke inzet van de oudere generatie, een goed onderhouden eigen lokaal, de zeer constructieve opstelling van het bestuur én de inzet voor de jeugd, want da’s de toekomst.

Onze dirigent houdt niet alléén van koperblazers: “Ik hoor graag goede harmoniemuziek vanwege de rijkere klank, de vele mogelijkheden (hij is ook dirigent bij de Koninklijke Harmonie van Financiën). Daarnaast hou ik heel veel van musicals, de zang en muziek die samenkomen. En binnen de rockmuziek vind ik Queen nog steeds absoluut de top!”

Naast de fanfare is Rudi vooral een fervente wandelaar. Dat compenseert zijn liefde voor goed eten en het op stap gaan met vrienden. Hij luistert ook graag naar andere muziekverenigingen. En tegenwoordig heeft Rudi de smaak van het citytrippen te pakken, met het gezin, of gezellig met z’n tweeën.

Personalia:
  • Geboren in 1963
  • dirigent sinds 1998
  • instrumenten: ritmische percussie, bugel, trompet, trombone, euphonium